Select Page

Elektronička zaštita artikala od krađe

Sensormatic EAS sisteme odlikuje visoka pouzdanost detekcije, širok raspon detekcijskih, zaštitnih i deaktivacijskih elemenata za efikasnu zaštitu od krađe svih tipova artikala te napredne funkcije koje korisnici mogu birati u skladu sa svojim potrebama. Dostupna su Sensormatic rješenje bazirana na AM, RFID, RF i IR tehnologiji detekcije.

EAS uspješno prevenira krađe u prodavnicama

Sustavi elektroničke zaštite artikala od krađe (EAS – engl. electronic article surveillance) su od strane trgovaca najpoželjniji način prevencije krađa u trgovinama. Većina trgovaca ga primjenjuje jer omogućuje dodatnu zaštitu artikala koji se najviše kradu (bez obzira na tip, veličinu i asortiman trgovine) te slobodnije izlaganje robe i njezinu dostupnost kupcima, a da pri tome ne treba povećavati broj prodavača niti kupce puštati da čekaju. Tako se izravno povećava zadovoljstvo kupaca i prodaja. Prema nekim istraživanjima, korištenjem samo EAS sustava se krađe u trgovinama smanjuju za 60% i izravno utječe na smanjivanje ukupnih gubitaka. Efikasnost EAS-a se povećava integracijom sa ABsistemSmartRetail softverom za analitiku u trgovinama.

 • Krađe kupaca 38% 38%
 • Krađe zaposlenika 18% 18%
 • Krađe dobavljača 19% 19%
 • Greške u procesu i cyber kriminal 25% 25%
 • Krađe ukupno 75% 75%

Uzroci gubitaka u trgovinama, Centre for Retail Reaserch, 2019.

Funkcije EAS sistema

Funkcije EAS sistema
Važan čimbdenik isplativosti ulaganja u EAS je širok raspon funkcija sistema, posebno onih koje povećavaju efikasnost upravljanja procesima u trgovini i smanjivanje troškova operativnog poslovanja. Brojni proizvođači svoju robu označavaju (source tagging) već u proizvodnom pogonu i cijelu logistiku vezanu uz skladištenje, transport, distribuciju i naplatu svojih proizvoda baziraju na tome. Kretanje proizvoda kroz lanac snadbijevanja je sigurnije, ne treba ih ručno brojati pri isporuci, a informacija o broju artikala na policama i u skladištu je odmah dostupna.
 • Zaštita artikala od krađe
 • Nadzor lanca sandbijevanja
 • Sredstvo ubrzanja inventure
 • Kontrola količine robe
 • Nadzor nad valjanosti robe s ograničenim rokom trajanja
 • Praćenje mjesta na kojem se roba nalazi u prodajnom prostoru
 • Brojanje ljudi
 • Analiza podataka u prodajnom procesu

Lider u pouzdanosti detekcije i tehnološkim inovacijama

Odabir tehnologije zavisi od velikog broja činioca od kojih je najvažniji kakva se roba štiti (vrijednost, veličina, materijal, trajnost, kako je izložena kupcu, koliko se krade). Zbog visoke pouzdanosti detekcije u svim uslovima rada,  mogućeg širokog razmaka između antena, širokog raspona antena, detekcijskih elemenata i  deaktivatora te direktnog, savremenog dizajna najviše se koriste Sensormatic sistemi zaštite artikala od krađe.

AM, RFID, RF i IR tehnologije detekcije

RFID tehnologija za bolju analizu podataka
Rješenja za samouslužne blagajne
IP kamere integrisane u antene za videoverirfikaciju
Emitovanje različitih zvučnih signala za različite događaje (krađa, ometanje signala)

Detekcija metalnih folija

Centralizirano upravljanje

Spremno za umrežavanje

Antene kao prostor za reklame

Antene – ključni element EAS sistema

Antene za detekciju omogućuju svjetlosnu i zvučnu signalizaciju pokušaja krađe artikala iz prodavnica. Dostupne u različitim izvedbama i može ih se prilagoditi različitim širinama prolaza. Širina prolaza je ujedno i najvažniji kriterijum odabira detekcijski elemenata (tzv. “antena” s upravljačkom elektronikom) i određivanja koliko ih treba je širina prolaza na koji antene trebaju biti postavljene. Trgovcima je veoma važan i njihov izgled te da se dizajnom dobro uklapaju u prodajni prostor te se Sensormatic antene često koriste i za reklamiranje firmi i proizvoda u ponudi.

Synergy antene za prolaze širine do 2,5 metra

Sensormatic Synergy
Antene iz serije Synergy podržavaju tri tehnologije detekcije (AM, RFID, IR), u sebi imaju integrisane IP kamere za videoverifikaciju alarma sa antene, senzore za brojanje kupaca i senzore za detekciju metalnih folija kojima se često pokušava prikriti krađa. No još je važnije da su Synergy antene fabrički spremne za umrežavanje, dakle i za prenos podataka u realnom vremenu. To znači da trgovci u realnom vremenu imaju informaciju o broju kupaca u pojedinoj prodavnici kao i o količini pojedinog artikla na policama, i to ne samo u konkretnoj prodavnici nego i u dislociranim objektima kao što su npr. skladišta i distributivni centri. Na temelju prikupljenih podataka može se puno bolje upravljati prodajom.

Ultra 1,8 antene za prolaze širine do 1,8 metara

Sensormatic Ultra 1.8m
Antene serije Ultra 1,8 su bazirane na AM tehnologiji i pouzdano funkcionišu i u okruženju u kojem su moguća ometanja rada antena. Pokrivaju udaljenost od 0,9 metara sa obje strane antene te se mogu koristiti samostalno ili u paru. Pri konstrukciji Ultra 1,8 antena se posebno vodilo računa o jednostavnosti ugradnje i rentabilnosti održavanja. Izrađena je od trajnog i otpornog materijala, a sva elektronika je ugrađena u podnožje primarne antene, pa nisu potrebni dodatni vanjski kontroleri. U samu antenu su ugrađeni elementi za zvučnu i svjetlosnu signalizaciju alarma kao i za detekciju metalnih folija. Sistem podržava ”Tags-too-Close” funkciju čime se otklanja potreba za nepotrebnim servisima.

Rješenja za samouslužne blagajne

Sensormatic rješenja zaštite artikala od krađe na samouslužnim blagajnama kojim se sprječava iznošenje robe bez prethodnog deaktiviranja zaštitnih elemenata. Deaktivator se ugrađuje u samouslužnu blagajnu, povezan je sa skenerom artikala i artikl koji nije skeniran (plaćen) će generisati alarm na izlazu iz prodavnice.

Detekcijski elementi za različite tipove artikala

naljepnice, tagovi, iglice

Raspon tipova Sensormatic® detekcijskih elemenata omogućava da ih se aplicira na sve vrste artikala. U ponudi su različite naljepnice (boja, dizajn), tagovi (standardni s iglicom različitih veličina, s trakom, za boce, plastika ili metal) te zaštićene kutije za artikle.

Deaktivatori za različite potrebe

Deaktivatori služe za skidanje ili deaktivaciju zaštitnih elemenata, odnosno za njihovu reaktivaciju. Sensormatic deaktivatori su dostupni su u različitim izvedbama, a njihov odabir zavisi od zahtjeva aplikacije – da li se montiraju na pult ili u pult (upuštena montaža), koja udaljenost deaktivacije i kolika je brzina deaktivacije potrebna ili se zahtjeva deaktivacija integrisana u POS skener. Detacheri ili rastavljači tagova su također dostupni u različitim izradama, a njihov odabir ovisi o vrsti tagova, odnosno vrsti i vrijednosti štićene robe.

O Sensormaticu

Sensormatic® je najstariji (osnovan prije više od 60 godina) i zasigurno najveći proizvođač sistema za elektronsku zaštitu artikala od krađe. Fabrika je poznata po kontinuiranom razvoju, inovacijama i više od 1500 patenata, među kojima je i patent za visoko pouzdanu akustomagnetnu (AM) tehnologiju detekcije. Sensormatic rješenja zaštite artikala od krađe primjenjuje više od 80% u svijetu vodećih maloprodajnih kompanija sa ciljem da smanje gubitke uslijed krađa kupaca, zaposlenih i dobavljača. Kompanija je dio Johnsons Control grupacije.
Sensormatic